Work

De wereld van het werk veranderen…

Ja, Bob… Allemaal goed, creativiteit en de juiste vaardigheden naar de werkplek brengen, enz. Maar waar heb je het dan over? Wat kan er dan concreet gebeuren?

Wel, er kan heel veel, heel concreet gebeuren. Er is al enorm veel bedacht, maar slechts weinig wordt echt aangeleerd. Je hebt het vaak zelf uit te zoeken en je komt het per toeval tegen…

Er is zo veel elementaire eeuwenoude wijsheid die hier richting aan geeft, maar ze is ons nooit aangeleerd (of zelfs afgeleerd) en dat hebben we nu terug te oefenen.

Simpelweg door de uitdaging samen aan te gaan en te doen wat we eigenlijk diep vanbinnen al weten dat we zouden moeten doen. Want daar heb jij het aan de koffiemachine toch ook altijd over. Niet?

We weten best goed wat er te doen staat! Het lijkt soms zelfs of we op iemand wachten om ons toestemming te geven… Toch?

Ik zie 5 belangrijke aspecten waaraan ik een bijdrage kan leveren en die elkaar versterken:

  • Creativiteit
  • Co-creatie
  • (Je)Zelf-sturen
  • Psychologische veiligheid
  • Samen-sturen

Deze vormen samen de basis voor de meest wendbare, performante én gelukkige teams en organisaties. Hier valt heel veel onder te vangen natuurlijk, maar ze zijn voor mij wel richtinggevend voor het nieuwe paradigma waarnaar we samen aan het evolueren zijn.

De oplossingen zijn vaak niet zo moeilijk en liggen eigenlijk zelfs voor de hand!
Tijdens mijn trajecten zeg ik vaak: ‘Wat je nu gaat horen, gaat je zo vertrouwd en logisch klinken, dat je je afvraagt waarom je het niet altijd al zo gedaan hebt.’ In de praktijk hebben we het vooral terug collectief vast te pakken.

Dat is ook zo wanneer je naar een toneelstuk gaat kijken bijvoorbeeld. Als het goed is, dan zie je een vertelling die zo juist is en die je helemaal meeneemt in het verhaal. Dat lijkt dan vanzelfsprekend en helder alsof het niet anders kan dan zo verteld worden.
De elementen daarvoor zijn dus heel natuurlijk, maar om samen tot zo een vertelling te komen waarbij ook de energie begint te stromen, dat vraagt een collectief proces van samenwerking, onderzoek, verbinding en afstemming.

Als dat proces wordt aangegaan kan er iets magisch gebeuren, ontstaat er vaak een fantastisch resultaat en tegelijk is de weg daarnaartoe minsten even waardevol als de bestemming.

Co-creatie

De kunst om de wijsheid van de groep in te zetten om op een effectieve manier tot innovatieve oplossingen te komen.
Opnieuw leren samenspelen!

Creativiteit

We zijn allemaal geboren creatievelingen. Als we die kracht terug optimaal benutten dan is dit dé bron voor innovatie!

(Je)Zelf-sturen

Je mag de beste versie van jezelf worden en persoonlijk leiderschap nemen!
Dat is essentieel voor persoonlijke groei en de groei van het geheel.

Psychologische Veiligheid

Hierdoor maken teams echt het verschil!
Geen knuffelcultuur. Wel een combi van vertrouwen, vrijmoedigheid en het verschil willen maken!

Samen-sturen

Hoe doet je dat? Hiermee zetten we in op de juiste governance structuren om tot een maximale wendbaarheid, betrokkenheid en alignering met de purpose van je organisatie te komen.